POŠTENO GOVOREĆI: E vala, dosta je!!

POŠTENO GOVOREĆI: E vala, dosta je!!


Pratite Kameleon na Facebooku


Piše: Biljana S.Tomić

Uvjerena sam da se većina nas  često pita ima li kraja ovakvom životu u Bosni i Hercegovini? Kada će doći vrijeme da ne strahujemo hoćemo li ostati bez posla, pronaći ga, hoće li biti penzije, plate, kako se liječiti, gdje se školovati…?

Dok obična raja konta o tim stvarima naši vlastodršci i robovlasnici donose zakone  uvijek na uštrb građana, poput  minornih zateznih kamata na plaće iz stečajne mase preduzeća,  odlučuju da se parlamentarcima podebljaju ionako velike plaće, i  za odvojen život, čak dijele i nagrade onima koji su deset godina kontinuirano u parlamentima, a za uzvrat nas ne obavijeste čime su to oni zaslužili.

I sve to plaća običan narod ove Bosne i Hercegovine iz svojih džepova. I stalno se dižu novi krediti kod MMF-a i komercijalnih banaka!! I gdje odlaze ti novci? Odlaze za servisiranje ogromnog administrativnog aparata koji se stalno uvećava, na vraćanje rata ranije podignutih kredita, za plate, penzije …. i tako ukrug.

Čitate i kažete sve vam je poznato, nemoj biti dosadna.

Upravo to i hoću – da budem dosadna i ponovim ono što svi znamo, tišti nas, boli, a trpimo!! Bukvalno trpimo, a kad izađemo na izbore opet zaokružimo iste, jer su se oni, gle čuda, potrudili da nas zaplaše „teorijama zavjere“ kako će nam biti još gore, ako njih ne izabaremo. I mi opet, poput ovaca, biramo iste. Bravo!

Šta se dogodilo sa radničkim i građanskim protestima u nas??  NIŠTA!

Tri godine poslije samo možemo reći – popapala maca miša! Hic!! Na obilježavanju tog „istorijskog“ datuma u Tuzli okupila se šaćica ljudi. Izuzetno loš odziv građana na godišnjicu protesta, obeshrabrio je mnoge. Ali nema potrebe za tim.To i nije tako porazno kako na prvi pogled izgleda. Štaviše!

Budimo realni: razlog lošem odzivu može biti „krivo“ i zimsko vrijeme (hladnoća), i – strah građana. I jedno i drugo pada na obraz vlasti.

U isto vrijeme u Rumuniji pola miliona ljudi traži smjenu Vlade, jer neće da žive u korumpiranoj državi! Kod nas i pored  sporadičnih istupa ništa se ne mijenja. Zašto? Pa zato što ni danas, kao ni prije tri godine zbog  nejasnih zahtjeva –  vlastodršci  to beskrajno koriste.

Zato nam je danas  stanje  gore nego prije tri godine. I kao šlag na tortu stižu i najnoviji biseri naših vladara. Oni bi sada  da troše i rezerve Centralne banke, doštampavaju novac, ponovo dijele BiH

Ma milina jedna, da mi se od toga plače!

Pitam se ima li iko u ovoj državi da kaže: E vala, dosta je!! Počnite se ponašati prema državi i njenim građanima kao prema svojoj kući i porodici.

To je tako teško da me je kao čovjeka stid ko nam vodi državu i donosi zakone. Čini mi se da ni masovnih protesta kao u Rumuniji neće biti, jer su se naši bezobrazni vlastodršci dobro osigurali: nakon masovnih protesta 2014.godine dodatno su opremile policiju za 23 milona KM u cilju suzbijanja demonstracija i građanskih nemira!! ??

Pooštrili su i zakon o javnom okupljanju! Gdje je tu logika?  Sa ovih prostora – poodavno protjerana. Od STIDA VLASTI, baš kao i od njenih pustih OBEĆANJA, očito nema ništa.

Pa šta nam ostaje?

Ostaje još samo vlastiti stid. Stid poniženih i uvrijeđenih građana zbog vlastodržačke – BESTIDNOSTI.

Za kraj samo da  kažem – E vala dosta je i vašeg, pustite već jednom Bosanca i Hercegovca da normalno živi!! !!