Edin Zoletić: Poljubi me ravno u ….

Edin Zoletić: Poljubi me ravno u ….


Pratite Kameleon na Facebooku


Zadnjih dana, podigla se velika prašina u Hrvatskoj oko bivšeg šefa kabineta bivšeg premijera Milanovića, koji je naplaćivao/isplaćivao nepostojeće dnevnice za službena putovanja, diplomatske posjete itd… Koliko sam mogao da saberem po onome što su mediji objavili, radi se o novčanoj cifri u našim BH markama – oko 250 000. I ODMAH na HTV-u , realizuju školovani urednici dijaloške emisije, preispituju se moralna načela, propituju se svi „jarani“ bivšeg premijera, otvara se , javno „Pandorina kutija“. Da li će roditi nekim plodom , ne zna se, ali javnost u susjednoj nam državi, JAVNO reagira…. Da ne pominjem činjenicu, da je USKOK ( ono što je nama, „k'o fola“ SIPA), dotičnome banditu ukinuo diplomatski imunitet i uhapsio ga.

Pa se nasmijem. Onako, bosanski, šeretski, od muke, kiselo. Ljudi dragi, kod nas u firmama, institucijama kantonalne ili državne vlasti, školama ( lično sam se uvjerio), praksa „isplaćivanja nepostojećih dnevnica“ je svakodnevna , uobičajena stvar…. Kod nas ( u BiH) , mjesečno se isplati takvih dnevnica u vrijednosti pet puta (najmanje) većoj od one oko koje su Hrvati „digli frku“…

Samo, kod nas se šuti o tome. Mala je to cifra. Kod nas se krade u svekolikim milionima, Kod nas se krade, IDENTITET, LJUDSKOST i OBRAZ ( a vrijednost toga se novcem ne može izraziti). I to svi znaju. I oni u vlasti, i oni koji kroje vlast, i oni koji „puše“ poslijedice vlasti. I opet ŠUTE ( dobiju koju dnevnicu, odu u „Bingo“ fuckin’ family centar, kupe raznih drangulija, i umire savjest).

Otkako pišem ove komentare, lično dobijam različite reakcije. Što pozitivne, što malo drugačije. Jedna od upečatljivijih je na mom radnom mjestu, u Gimnaziji „Živinice“ ( po struci sam profesor književnosti). Naime, u planu „za razvoj i napredovanje škole“, po različitim aktivnostima, koje između ostalog uključuju i poetske večeri, dane knjige i sl., ja dobijam zadatak da organiziram „Dan nepušača“ ( uz mog dragog kolegu likovnog, kojeg ovim putem pozdravljam, jedini sam pušač u kolektivu)… Pa me ta sujetna nebuloza uvrijeđenih u mojim pređašnjim tekstovima ,podsjeti na onu staru stvar od Štulića – „Gospodo, jedite sendviče i ispijajte piva, još uvijek vam dobro stoji, pred vama je perspektiva. Ljubitelji dosade, udružite snage, putujte na mora, oceane, i čuvajte se ajkula, motrite na ljude…. POLJUBI ME RAVNO U DUPE.“

No, to je tek početak. Ko zna šta će strukture vlasti, do kojih dopriju ove riječi, tek uraditi. NO ništa, što već nisu! Obespravili me kao borca za matičnu nam državu, seru mi se na kvalitet kao profesora jer nisam stranački podoban, savjetuju me da ušutim ( prijete)….itd itd…. Kada sam 92. obukao maskirnu uniformu i poljubio zastavu sa ljiljanima, zakleo sam se na borbu protiv fašizma (četnika, ustaša), nepravde i ugnjetavanja dobrih ljudi. Ja zakletvu kada dam, ne prodajem je za „šaku dolara“ ( funkcija, radnog mjesta iliti dnevnica).
Zato, POLJUBI ME, RAVNO U….

Smrt fašizmu, sloboda narodu!