Goran von Karkin obilježava 23 uspješne godine karijere i časti vas besplatnim downloadom svog CD-a!

Goran von Karkin obilježava 23 uspješne godine karijere i časti vas besplatnim downloadom svog CD-a!


Pratite Kameleon na Facebooku


 

Tuzlak Goran von Karkin tenor svjetskog kalibra danas slavi 23 uspješne godine karijere.

Goran Pekić Karkin rođen je u Tuzli gdje je završio osnovno obrazovanje. Školovanje je nastavio u Zagrebu gdje je završio Gimnaziju, Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna i Muzičku školu Vatroslava Lisinskog. Pjevanje je najprije učio na Zagrebačkoj akademiji, kod Ljiljane Molnar-Talajić, a potom se usavršavao u Stuttgartu u klasi Dunje Vejzović na Hochschulle fuer Music und darstelende Kunst do 2002 godine. Naon toga, usavršavanje pjevanja je nastavio kod Olivere Miljaković a potom i kod Zlatomire Nikolove.

Još na početku karijere pjevao je velike uloge poput Nemorino iz Lelisir Damor, Rodolfa iz La Boheme, Manrica iz II Trovatore, Maria iz Tosce, Werthera

Karkin je do sada održao preko stotinu solističkih koncerata širom Evrope, na sceni uspješno vlada već 23 godine.

27. januar je važan datum u svijetu opere, davne 1901. godine svijet je napustio Giuseppe Verdi, kompozitor s kojim je italijanska romantička opera dosegla vrhunac!

Giuseppe Verdi rođen je u Le Roncoleu, pored Parme, 10. oktobra 1813, a umro je u Milanu, 27. januara 1901. godine. Bio je italijanski kompozitor koji je svoju muzičku djelatnost počeo kao pijanist, kompozitor i dirigent mjesnog Filharmonijskog društva u Bussetu. Studirao je u Milanu. Nadovezuje se na Rossinija, Donizettija i Bellinija, ali očituje stvaralačku individualnost. Međunarodnu reputaciju stekao je operom “Nabucco” u kojoj patriotske ideje zaodijeva u historijski sadržaj. Nastojao je uskladiti tradicionalnu italijanski “muzičku operu” s dramskim tekstom te pridaje sve veću važnost literarnoj vrijednosti libreta. Vrhunac dostiže operama “Rigoletto”, “Trubadur” i “Traviata”. Uticaj francuske opere naročito se očituje u postavljanju masovnih scena. Svoj drugi vrhunac dostigao je 1871. operom “Aida”. S Verdijem italijanska romantička opera dosegala je vrhunac.

Povodom 23 uspješne godine, Goran vas časti besplatnim preuzimanjem njegovog posljednjeg CD-a koji je podijelio na SoundCloudu.