Bosanci u Austriji osnovali klub radi druženja, pa pokorili Bundesligu!

Bosanci u Austriji osnovali klub radi druženja, pa pokorili Bundesligu!


Pratite Kameleon na Facebooku


FC Diamant je bundesligašku titulu osigurao kolo prije kraja prvenstva pobjedom nad Wiener Neustadt Fortunom rezultatom 5:3 i tako ispisao stranice klupske historije. Klub iz Linza prije posljednjeg kola koje je na programu za vikend ima četiri boda više u odnosu na drugoplasiranu ekipu ekipu FC Murexin Allstars.

Ono što je zanimljivo, tim novopečenog prvaka Austrije uglavnom sačinjavaju igrači porijeklom iz Bosne i Hercegovine. A uspjeh još više dobija na značaju kada u obzir uzmemo činjenicu da je FC Diamantu ovo prva sezona u elitnom rangu austrijskog futsala.

Jedan od onih koji se mogu pohvaliti da je osvojio titulu u Austriji je i mladi Kalesijac Saldin Pezić. On je za Faktor.ba govorio o osnivanju kluba, načinu finansiranja, igračkom kadru…

“Klub je osnovan radi druženja prije 15 godina. U početku je ekipa igrala na turnirima, a onda se rodila ideja o ulasku u Bundesligu. Finansiramo se od sponzora i članova. Oni su najzaslužniji za ovaj uspjeh”, rekao je za Faktor Pezić.

“Ja sam za FC Diamant počeo igrati prije dvije godine. U početku sam igrao samo turnire. Kada je klub ušao u Bundesligu, tada sam zabilježio prve zvanične nastupe”, kazao je Pezić.

Najveći broj ljudi u FC Diamant dolazi iz Unsko -sanskog i Tuzlanskog kantona. Trener tima je Elmir Omeragić, koji je ujedno i igrač ekipe. Najbolji strijelac tima je Edwin Škrgić koji je zabio 22 pogotka.