Umro Bedri Limani, jedan od osnivača MNK Bosna Kompred

Umro Bedri Limani, jedan od osnivača MNK Bosna Kompred


Pratite Kameleon na Facebooku


Jučer, u 58. godini života napustio nas je veliki čovjek, humanista i sportista, naš Bedri, naš prijatelj Bedri Limani. Čovjek i prijatelj savršenih vrlina, div dobrote, prije svega svojoj porodici ali i drugima, posebno sportašima ovoga grada čiju će istoriju pisati i njegovo ime nemjerljivog doprinosa, koji se riječima iskazati ne može.

Grade naš izgubio si: Čovjeka osnivača jednog od najtrofenijih sportskih kolektiva u BiH ali i u bivšoj nam zajedničkoj državi, danas ga zovemo malonogometni klub Bosna Kompred Tuzla, a osnovan je daleke 1975 godine. Jedini je to malonogometni klub učesnik svih prvenstava bivše zajedničke nam države, a o BIH ne treba posebno ni govoriti.

Dva puta je pod kapom naešeg dobrog Bedrija i ostalih sudionika ovaj klub bio prvak bivše zajedničke države i to 1986. i 1989. godine. Dva puta vicepravk 87. i 88. godine.

Naš Bedri je sa svojim klubom osvojio i dva puta prvesntvo BiH i to 1997/98. Viceprvak BiH Kompred je bio tri puta. Više puta finaslit Kupa BiH a najveći uspijeh Bosna Kompreda i našeg Bedrija bio je TITULA KUPA EVROPE u Poljskoj 1990. godine, te pobjednici Svjestkog Kupa 1989. godine.

Treba li napominjati da je klub svake godine osvajao na ovim i širim prostorima u prosijeku 10 turnira. Rečeno je s namjerom, malo koji sportski kolektiv se može pohvaliti ovima ali naš Bedri može i mora, a mi ćemo pamtiti, tuga neće nikada prestati, bol neće nestati ali u srcima svih nas dobroćudnost ovoga velikog čovjeka, sportiste koji i kao igrač do 1988. sa svojim klubom osvojio sve što se može osvijiti, ta veličina, ta topolota, ta privrženost, sportu, klubu, ljudima, a pri tom nikada ne zanemarujući porodicu koja mu je bila najveća podrška.

Naš dragi Bedri je ispisao najsvjetlije stranice istorije tuzlanskog sporta i ne samo to jer ono što je malonogomnetni klub Bosna Kompred osvojio nikada ni jedan klub na ovim prostorima BiH nije uspio. Bedri je bio zaista veličina. Od 1995. postaje trener kluba, ubrzo i prvi direktor malonogometne reprezenatcije BiH, a onda i prvi komesar lige BiH, kruna na krunu za velikog čovjeka i zaslužnog sportistu.