TUZLA Zaustavljena gradnja Centra za autizam

TUZLA Zaustavljena gradnja Centra za autizam

@Vedran M

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Nastavak gradnje Centra za autizam u Tuzli, prema riječima ministrice za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK Danijele Simić (SBiH), zavisi od sredstava koja, shodno potpisanom ugovoru, treba prikupiti ”Hilfswerk Austria”.

Donesena odluka

– Zaključno sa 22. junom 2015. godine okončana je gradnja depadansa. Nastavak gradnje zavisi od sredstava koje treba prikupiti ”Hilfswerk”, a koja, prema potpisanom protokolu, iznose 700.000 KM. Grad Tuzla je dodijelio lokaciju, Vlada TK je osigurala 300.000 KM, a nadamo se da će ”Hilfswerk” smoći snage i osigurati neophodan novac. Ukoliko u tome ne uspiju, mi ćemo tražiti novog partnera – kaže Simić.

izgradjeni-depadans

Okončana gradnja depadansa

U Vladi, ali i Skupštini TK prepoznali su značaj gradnje i otvaranja Centra za autizam, ne samo za TK već i za BiH u cjelini. Elaborat interresorne grupe, s tim u vezi, prihvaćen je 23. oktobra 2012. godine, a Općinsko vijeće Tuzla je 8. jula 2013. donijelo odluku o davanju na korištenje zemljišta i objekta na području mjesne zajednice Bukinje.

– Znamo da vrijeme nosi teme koje su aktuelne, ali je za nas Centar za autizam izuzetno bitan. Znamo i da ”Hilfswerk” ima druge sfere u kojima se pronašao i, navodno, ne može da pronađe partnere koji će ga podržati i u ovom projektu. Budući da polako istječe rok, imamo vremena do 4. decembra 2016. godine, mi ćemo se direktno obratiti rukovodstvu ”Hilfswerka” u Austriji. U zavisnosti od njihovog odgovora, mi ćemo se odrediti glede našeg daljnjeg postupanja – ističe Simić.

Uključivanje općina

U Vladi TK svjesni su činjenice da gradnja Centra za autizam podrazumijeva širu društvenu akciju, uključivanje svih općina s područja TK, da bi se osigurali adekvatni uvjeti za ranu detekciju, liječenje, edukaciju i osposobljavanje djece s poremećajima iz autističnog spektra do samopomoći.

Zaposlenje za 30 osoba

U Centru za autizam planirano je zapošljavanje 30 visokoobrazovnih osoba. Centar će otvoriti vrata djeci i njihovim roditeljima iz cijele Bosne i Hercegovine. U Centru će biti instaliran i dijagnostički centar da bi se moglo utvrditi je li dijete autistično ili ne.

Inače, na području TK evidentirano je 100 autistične djece.

 

 

Izvor: avaz

Facebook Comments